Rabu, 26 Januari 2011

Perkongsian dari JDK Zon Tengah - Siri 1

25 Disember 2010

Hakikatnya, sesi ta`aruf dalam kalangan peserta sudah bermula ketika kami sama2 menjejakkan kaki ke ILIM. Namun sesi ini dihangatkan lagi dengan permainan Ice Breaking oleh Pak Cik Engliman

Salam semut, laga pipi

Tulis nama anda!!

ok..jalan semua

Begitulah antara aktiviti yang dilakukan pada hari pertama. Kami juga berkesempatan mengenali siapa adik dan siapa kakak antara kami. Sungguh indah saat itu. Saya sangat merinduinya. Ya Rabbul Izzati, pertemukanlah kami kembali, tidak di dunia, izainkanlah pertemuan itu di syurgaMu..Amin!!


26 Disember 2010

Subuh pertama di ILIM. Subhanallah! Majoriti fatayat bangun awal. Siap dh mandi pukul 5.30 pg. (Biasalah awal2 kursus memang macam tu). Amalan dan qudwah yang patut dicontohi dan diteruskan hakikatnya. Ramai dari kalangan fatayat yang berqiamullail dan baca Al-Quran sebelum subuh hari ini. Ahh.. tenang rasanya duduk dalam suasana begini.

Solat subuh berjemaah


Pak Cik Ibrahim memberi taklimat perjalanan program harian

Khusyuk mendengar kuliah subuh

Hari kedua berada di ILIM, kehangatan JDK Zon Tengah masih belum terasa. Sebahagian peserta merungut mahu balik ke rumah. Pada sebelah pagi, kami menjalani sesi raptai bagi majlis perasmian pembukaan. Sesi perasmian yang 'real' diadakan selepas Zohor. Kehadiran naib juara Akademi Quran 3 memeriahkan lagi suasana. Bacaan adik Muhammad yang merdu menggamit setiap hati yang mendengarnya. Apatah lagi beliau mengalunkan surah Luqman dari ayat 12 hingga 19 dengan jenis bacaan dan lagu tilawah yang berbeza.

Nanyian lagu tema di majlis perasmian


27 Disember 2010

Modul anjakan paradigma bermula. Kami semua peserta dipisahkan kepada 2 kumpulan. Satu ujian dan cabaran sebenarnya kerana dengan perpisahan sementara ini, semangat assabiah akan bertambah kuat. Di sinilah ujian ukhuwah yang sebenar berlaku. Bagi sesetengah peserta modul ini adalah satu modul yang membosankan kerana hanya duduk dengar ceramah selama seminggu. Hakikatnya, banyak input berguna yang kami peroleh untuk diaplikasikan di IPT nanti. Pelabagai slot ceramah yang kami lalui. Antaranya 10 ciri peribadi muslim, Konsep Dakwah, Tasawur tarbiyah dan kepentingan halaqah, dan banyaaaaak lagi.

Pembentangan kumpulan

Sesi perbincangan

Ayuh!! Gerak Jati Diri bermula..

Pada sebelah malam kami dikehendaki duduk dalam halaqah Al-Quran. Tapi sebelum itu, ujian penilaian tajwid harus ditempuhi terlebih dahulu. Hm.. bagi yang dah lama meninggalkan ilmu tajwid, berpusing-pusing juga mencari jawapan. Namun ianya sedikit sebanyak membangkitkan kesedaran peserta agar mengambil berat akan ilmu tajwid ini.


Setelah selesai. kami dibahagikan mengikut kumpulan masing2 yang berbentuk halaqah. Modul yang digunakan bagi sesi halaqah ini adalah Quranuna. Ouhh... pertama kali melihat kertas hafalan, banyak rungutan yang keluar dari kalangan peserta
"banyaknya yang kena tanda!! Kecil2 pulak tu... "
" ala...buat apalah tanda banyak2, bukannya tak hafal surah sajadah ni"


Tetapi, impak yang kami dapat setelah menggunakan teknik ini begitu mengujakan! Andai ustaz Rahim tanya - ok, ayat 12 , automatik mulut kami akan menyebut "walau taraaa izil mujrimu...". Begitu juga dengan "kuiz matematik" yang ustaz rahim buat- " 1+2 berapa?" Jawapannya bukan tiga tetapi " am yaqulu naftarah" (ayat ketiga surah tersebut). Teknik yang sangat berkesan walaupun lambat. Dengan itu secara automatik, dalam keadaan menghafal, ada sesetengah peserta yang membuka Al-Quran untuk menghayati maksud surah tersebut. Mungkin tahap hafalan sesetengah peserta berbeza, namun ia bukanlah satu penghalang untuk kami terus tabah menghabiskan setiap daripada ayat surah ini. Berani?? Cubalah!!!2 ulasan:

 1. Assalamualaikum...
  Aduh pedihmya rasa hati memikirkan kerinduan hati ini bersama2 sahabat2 semua~~
  Jangankan kata emas malah berlian pon sanggup akmal gadaikan utk merasai hubungan ukhuwah yg telah terbina dalam hati ini dahulu..

  diri ini dahagakan tarbiyyah...
  diri ini meronta mencarinya...

  Syukran kasiron buat asma' yg telah bersusah-payah membuat satu laman yg mana bagi akmal sgt berduna utk menghilangkan rasa kerinduan ini..~~

  BalasPadam
 2. saya juga sangat merinduinya..
  oh Allah..moga kita semua dipertemukan semula di syurga nan abadi..jika tidak di dunia ini..........Allah...

  BalasPadam