Isnin, 2 Januari 2012

aku nak jadi baik


"aku nak jadi baik" Ashraf Omar memulakan perbicaraan nya. Hariz Iskandar yang sedang terleka menikmati keindahan Han River memberi ruang untuk AO terus berbicara.
"Hariz, tolong aku...aku nak jadi baik." AO memandang ke kanan, inginkan jawapan dari sahabatnya sekampusnya, angin laut di malam hari menegur lembut pipi mereka.
Hariz menyedut nafas dan lepas perlahan-lahan, Hariz memandang ke kiri, wajah AO menyapa pandangannya. Mereka saling berpandangan.
"Heemmm, bagi kat aku definisi 'baik' yang kau maksudkan."
"baik tu baik la, macam kita kena beriman kepada allah" AO menjawab mengenai definisi 'baik' baginya.
"ye memang, memang beriman kepada Allah itu baik dan beri kat aku pula apa definisi 'beriman kepada Allah' pada engkau"
Bagi AO, memang susah apabila Hariz sudah memulakan soal jawab dengan nya, kerana Hariz seorang yang mempunyai ilmu yang tinggi dan belajar agama, bukan macam dia, nak tak nak je.
" errmm, melakukan apa yang Allah suruh dan meninggalkan apa yang Allah larang..."
"betul, tapi dalam Al-Quran ada menyatakan pada ayat 2:208 'Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.'
bagi aku nak jadi baik kena masuk islam secara keseluruhannya dari segi rohani , jasmani fizikal dan mental"
AO mendengar dengan teliti dan khusyuk
" susah juga nak jadi baik ni" AO mula bersuara setelah lama berfikir.
"What's make u turn upside down and inside out, mesti ad something kan bro, and satu lagi aku nak tahu kenapa kau tiba-tiba fly ke sini, adakah semata-mata nak jadi baik or something else" Hariz mulakan pertanyaan setelah sekian lama terpendam.
AO memandang ke arah hadapan, Han River dihadapan menjadi tumpuan untuk dia mencari jawapan.
" Mungkin betul, aku terbang ke sini memang nak jadi baik and aku dapat tawaran jika aku pass exam aku dapat fly ke sini dan alhamdulillah exam yang aku dah buat tu pass syarat-syarat dia"
" dan nak jadi baik itu adalah kerana apa?" Hariz bertanya dan terus menjawab " adakah sebab seorang perempuan"
AO memandang Hariz yang sedang minum nescafe tin. AO mengangguk kepalanya dan terus menikmati laut malam di Han River.
" Hermmm, dan kau tak nak ubah niat kau..."
"errm...for the fisrt time i admit that is all about that girl but after 2 years i have tried and i found u, ia adalah kehendak aku sendiri, mungkin dari seorang gadis aku mula sedar apa itu islam dan aku mula nak jadi baik"
Hariz menjadi pendengar setianya, baginya itu perkara biasa yang dah lama dia lalui, selama dia menjadi seorang rakan kepada rakan yang lain.
" Memang itu lumrah manusia, dan Allah akan bagi hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki, dan lebih baik kita perbetulkan niat kita supaya nak jadi baik itu adalah kerana Allah s.w.t, moga ia lebih memberi lebih manfaat berbanding niat yang pertama"
AO mengangguk...
" dan nak jadi baik itu bukan lah kita kena buat perkara baik dalam satu masa sahaja, macam engkau cakap susah nak jadi baik yang Islam kehendaki tapi itu bukan penghalangnya.."
AO masih memandang Hariz di kanannya, manakala Hariz...
" kerana Allah memandang pada usaha bukan natijahnya..."
Hariz memandang ke kiri, dan menepuk bahu sahabatnya."so, kau kena usaha untuk jadi baik, jalankan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang itu secara perlahan-lahan dan konsisten sepanjang masa sehingga kau tinggalkan dunia ni, dan tuntutlah ilmu agama, kerana ilmu itu tak kan hilang di muka bumi ni, dan kerana ilmu juga la darjat kita akan dinaikkan oleh Allah, akhir sekali aku nak bagitau engkau..."
AO menanti jawapan Hariz apabila Hariz terdiam seketika sambil berdirr menghadap Han River.
"dan itulah apa yang aku sedang aku lakukan, sama-samalah kita menjadi hamba yang baik yang diterima oleh Allah dan Rasul"
Hariz memberi huluran tangannya kepada AO. AO menyambutnya dengan hati yang berbunga sambil tersenyum ke arah Hariz."Thanks Hariz..."
"No sweat" Hariz membalas senyuman AO.
Mereka berjalan pulang ke rumah bersama sambil terus berbincang tentang ilmu yang ingin mereka kuasai dengan azam menjadi orang yang lebih 'baik'.

author:haidan zaini
"so, apakah definisi baik bagi anda, sama-samalah kita kongsi...:)"


p/s: to all 16 generation
maafkan saya kerana terleka dengan nikmat dunia dan tidak menjalankan amanah yang telah diberikan. tapi sebenarnya cerpen ini saya dah lama nak post cuma hati tak bersedia untuk post, kerana bagi saya walaupun benda kecil tapi setiap patah yang diucap itu besar amanatnya, dan anggaplah saya dari budak u minggu ini,so terimalah cerpen pendek yang saya sediakan, dan untuk pengetahuan anda cerpen ini adalah sebuah novel yang saya baca memberi impak besar kepada diri saya sendiri dan saya menyampaikan melalui cerpen yang saya buat sendiri supaya saya sampaikan main point dia, so apa-apa yang baik itu adalah dari Allah dan yang buruk itu dari diri saya sendiri, maafkan saya jika ada salah dan silap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan